Begagnad Rolex

Hej, 24e januari 2022 stänger jag ner klockinfo.se. Allting har sin tid. Hoppas du haft lite nytta av informationen och tack för att du tittade in.  Mvh Riv

 

10 sept 2021 Köpa en BEGAGNAD ROLEX? När du letar efter rätt klocka på marknaden så föreslår vi att du börjar hos AD och på köp/sälj-avdelningarna på våra svenska klockforum. Där kan du också ställa detaljerade frågor till forumens experter om klockan och om säljaren. Handla face to face så att du kan gå inom AD/urmakare för att få äkthet verifierad innan du betalar. Ta med en kompis för ökad trygghet. Välj bara säljare med mycket goda referenser. 

Begagnade och nya Rolex på andrahandsmarknaden, är sedan länge inne i en otrolig värdeökningshype som gör ett köp av begagnad Rolex ännu knepigare. Kan du hitta en AD som ställer dig i kö på en ny, så är det kanske rätt väg att gå, även om väntan blir lång. Besök och lär känna ADs i din närhet så att du blir bekant hos dem, så kanske du får en plats i kön.

Om du vill försöka bedöma hypen kring Rolex, så läs på hos t ex  RolexForums, Klocksnack och TimeToTalk.

För vissa modeller kanske värdeutvecklingen kommer att hålla i sig, men om det gäller för alla modeller och hur länge detta kommer att fortsätta vet nog ingen? 

I vår köpguide hittar du många allmänna råd som gäller även vid köp av begagnade Rolex.  The Vintage Rolex Field Guide hittar du här.

KOPIOR Idag är det väldigt svårt att skilja en välgjord fake från en äkta. Särskilt om du inte har en som du vet är äkta att jämföra med. Viktigt att kunna gå inom AD för arr få äkthet bekräftad och att handla av en säljare med väldigt gott rykte. Jag lägger upp en video här om hur man avslöjar en fake. I köpguiden hittar du en video som Watchfinder menar visar den bästa kopia de sett hittills. De flesta dyrbara klockor kopieras. De bättre kopiorna är naturligtvis också dyrare och allt inklusive box, tags och certifikat kopieras

Denna video är från ca 2020.

 

Läs igenom de köpguider för Rolex, som vi rekommenderar här nedan, för att få ytterligare information. Tänk på att dessa är troligen skrivna innan värdeökningshypen blev som värst. Men mycket nyttig kunskap ändå.

HODINKEE.  De har många värdefulla guider för nybörjaren.  Av alla guider Hodinkee erbjuder i ämnet att köpa begagnad Rolex rekommenderar jag denna artikel. 

 ROLEX PASSION REPORT   Guider av bl a Philipp Stahl, som riktar sig till vintageköparen, men är värdefull även för den som skall köpa modernare Rolex. How to buy vintage Rolex RPR  – PS syns som trea där.

A BLOG TO WATCH  Guide to buying your first Rolex Part 1 and 2

SPECIFIK MODELL  Det finns många fantastiska och detaljerade guider som beskriver förändringarna genom åren för specifika Rolexmodeller. Vet du vad du vill ha – och/eller vill verkligen gå på djupet – fråga på forumen efter bästa guiden för din modell. I vår blogg finns nu länk till utförligare guide för:  Rolex 5513, Sea-Dweller och Daytona.

GARANTI
Kan garantin gå över till den som köper en Rolex begagnad? Läs min senaste Google search i ämnet, eller Läs A Blog To Watch från 2016.

TAVLANs skick är mycket viktig för värdet. Du vill normalt ha den tavla som ursprungligen satt i klockan. Är den ersatt av en Rolex original servicetavla så vill du veta det. Inte säkert säljaren berättar eller förstår. Om det är en redial – renoverad /ommålad tavla – så vill du veta det.  Det informerar en seriös säljare om. Spår av ett naturligt åldrande är att föredra. Misstanke om vattenskada? Fråga experterna. Köp en klocka/tavla/visare/boett som är i fint skick, men inte ”för fin”. Rimliga/mindre spår av åldrande är att föredra. ”Blankt och fint” kan vara förödande – läs mer polering av boett nedan. Om du vill veta hur en del luras Googla ”baked Rolex dials VRF”.

Ca 1972 HQ Milton Denna missade jag med minsta marginal – tyvärr.

BOETT Vi vill se så lite polering som möjligt med ursprungliga skarpa kanter och skarpa fasningar/bevels när det är original för modellen. Blankt och repfritt kan vara helt fel. Alla som polerar har inte tillräcklig kunskap och/eller rätt verktyg. Läs om polering i Köpguiden. Så nära ursprungligt skick som möjligt, men med rimliga och trovärdiga spår av åldrande.

Lägg upp bild på den klocka du tänker köpa och ställ frågor i denna tråd på Klocksnack.

Denna unika Tudor är till salu för USD 350.000.-, när detta skrivs, hos HQ Milton i San Fransisco. Det underbara skicket bidrar naturligtvis till priset och vad gäller boetten så är den ett utmärkt exempel på en boett som fått slippa polering och i övrigt hanterats väldigt försiktigt sedan den lämnade fabriken i slutet på 1950-talet. Hodinkees artikel.

VINTAGE  Köpa vintage Rolex från 60 och 70-talet kräver normalt mycket mer kunskap än att köpa t ex en 5-10 år gammal, men ändå modern Rolex. Köpa vintage som ett samlarobjekt med hopp om värdetillväxt? Det är dyrt och svårt. Som nybörjare bör du definitivt ta hjälp med ett sådant projekt. Det är inte ens säkert att urmakaren hos AD har sett tillräckligt många vintageklockor för att vara en bra samtalspartner. Kanske kan auktionshusens experter vara väl så lämpliga? Googla även ”How to buy vintage watches/Rolex”. Och fråga på forumen om ditt objekt – där finns stor kunskap.

RENOVERA din sladdriga länk? Sök forumen, eller Googla på, ”Michael Young, Hong Kong”. Han renoverar också tavlor och t o m boetter genom lasersvetsning, men det är överkurs för nybörjaren. Men vill du läsa på så kan det vara bra att veta att klockor med sönderpolerade/skadade boetter som fått nytt material genom lasersvetsning och sedan slipats till ursprunglig form och utseende lär förekomma på marknaden. En del hävdar att man måste röntga boetten för att upptäcka en välgjord lasersvets, medan andra menar att de kan se det med blotta ögat. Jürgens i Tyskland renoverar också tavlor. Jag skulle renovera tavlan enbart när den är så illa däran att det inte påverkar värdet på klockan negativt att renovera. Eller om det risiga skicket gör att jag inte vill bära klockan.

USA  Säg att du får en ettårig säljargaranti på en klocka där Rolex garantin har gått ut. Räkna inte med att du kan skicka tillbaks klockan och utnyttja den garantin. Dels är det inte lätt att hitta försäkrad frakt. Sedan har Rolex en konstig särställning i USA som gör att jag inte skulle skicka min älskling i händerna på den byråkratin. Googla ”ship your rolex to USA for repair”.

Rolex Parachrom hairspring.

Köpguide begagnade klockor  Mekaniska klockor  Blogg Klockforum  Inspiration Home

Share this...
Share on Facebook
Facebook