Köpguide begagnade klockor

Begagnade klockor Foto: Jocke

Hej, 24e januari 2022 stänger jag ner klockinfo.se. Allting har sin tid. Hoppas du haft lite nytta av informationen och tack för att du tittade in.  Mvh Riv

 

10 sept 2021   BEGAGNADE KLOCKOR  Denna guide ger råd till dig som skall köpa klocka av privatpersoner eller (grå)handlare i eller utanför Sverige.  Oavsett om du anser dig vara nybörjare eller mer rutinerad, så hittar du nyttig och intressant information här.

NYBÖRJAREN Var skall nybörjaren köpa begagnad klocka säkrast och med minimerad risk? Prata med märkets AD – se längre ner..  Sök även efter din klocka på säljavdelningarna på våra svenska klockforum, timetotalk.se och klocksnack.se.  Sätt in en köpes annons. Här finns också många kunniga experter som svarar på frågor.  Välj säljare med mycket goda referenser. Handla face to face och gå inom urmakare/AD för att verifiera äkthet innan du betalar.

AD  Om du skall köpa nytt, eller begagnat, prata först med svensk AD (Authorized Dealer). Idag byter bl a Nymans Ur och Krons in begagnade klockor vid köp av nytt hos dem och säljer sedan dessa begagnade ur. Bestäm hur mycket tryggheten att handla av svensk AD är värd för dig jämfört med att handla till ett attraktivt pris hos en (grå)handlare i t ex Italien med de risker med frakt etc det innebär.  Sedan kan du samtala om priset med din AD.

Om du köper nytt av utländsk AD eller gråhandlare, försäkra dig om att det blir ditt namn på garantibeviset och samma vad gäller eventuell registrering av första köparen hos tillverkaren.

GRÅHANDLARE köper nya klockor av AD och säljer till privatpersoner. De stora märkena ställer höga krav på AD vad gäller omsättning och bredd på sortimentet. Så när AD känner att försäljningen räcker inte till, så säljer man till gråhandlaren för att säkra omsättning nog så att man får fortsätta vara AD. Inget som märket gillar, men man har själv bäddat för denna handel med sina högt ställda krav på AD. AD skall ha stämplat och registrerat certifikatet, så att märkets world wide warranty gäller. Kolla per vilken datum det gjordes.

Gråhandlare låter negativt, men det är mer en beteckning än en bedömning.  (Grå)handlaren kan ju även sälja begagnat, men begreppet syftar på nyförsäljningen. Se till så att det finns goda referenser. Läs mer på Klocksnack.

HYPEN kring vissa märken är helt galen. Rolex och dess värdeutveckling belyser vi i avdelningen Begagnad Rolex.

Nybörjaren kanske inte siktar på en Patek Phillipe, men att läsa hur PPs VD Thierry Stern förklarar varför en Nautilus som säljs hos ÅF för USD 35000.- säljs på auktion för USD +400 000.-, kanske ändå kan vara intressant?

REFERENSER  Handla bara av en säljare med goda referenser. På t ex Ebay, – kolla att man fått sin fantastiska rating genom att sälja många klockor av liknande dignitet som du söker.. Du kan kolla referenser på våra klockforum oavsett var du tänker handla.  En säljare med goda referenser på säljavdelningen på ett av våra svenska klockforum är en bra start för en nybörjare.  Köp säljaren före klockan. Krånglar affären så har du först bara säljaren att vända dig till och goda referenser ger dig en större möjlighet att säljaren verkligen löser problemen.

Även med goda referenser så kan handel med privatperson eller handlare innebära en stor risk, den som följer klockvärlden kan med regelbundenhet läsa om privatpersoner/handlare som tappar greppet och går från att vara good guys till bad guys. Ställ fråga om referenser på våra klockforum inför ditt köp så ökar möjligheten att du upptäcker om någons status anses ha ändrats.

ANNONS/BILDER Behöver väl inte sägas, men om säljaren är en bedragare så är allt som står i annonsen falskt och bilderna troligen hämtade från t ex nätet och föreställer troligen inte den klocka/kopia/fake som säljaren vill lura på dig.

SÄKERHET  Handla inte facetoface av någon du inte känner om inte denne har goda referenser. Är säljarens telefonnummer registrerat på rätt person. Oregistrerat kontantkort, nej tack! Telefonnummer och mailadress till arbetsplats? jobbar han där? Ta med en kompis för ökad trygghet. Välj mötesplats med omsorg, gärna kameraövervakat. Inga kontanter. Får du vibbar du inte gillar – avstå. Ju mer sugen du är på att göra den absoluta kanonaffären ur ekonomisk synvinkel, desto mer sårbar blir du för bedragare och rånare.

Foto: TimeandTideWatches

BETALA  Undvik kontanter. Använd gärna Swish. Swisha en hundralapp först så att du vet att du har fått rätt telefonnummer innan du för över resten. Välj plats för överlämnande och betalning med omsorg. Om du gått via AD för äkthet – betala inte klockan där. Det skapar naturligt nog irritation hos AD. Begär kvitto och kolla legitimation och kanske skall du fota den? 

Skall du köpa med frakt? Läs längre ner. Chrono24 har sin Trusted Checkout mot avgift. Handlar du på Ebay så betala med PayPal för att få Buyer Protection.  De flesta säljsiter har någon slags köpskyddsfunktion – använd den. Men enkelt/säkert är det inte.

Erbjudande att få klockan billigare vid betalning via banköverföring nappar jag normalt inte på. Banköverföring är utan skyddsnät. Även Swish är utan skyddsnät vid distansköp. Ta referenser – läs här ovan.

PAYPAL  Det finns olika erfarenheter av deras Buyer Protection. Läs detta inlägg på Klocksnack.

SÄLJA KLOCKA – SWISH   En kort kommentar om att sälja klocka. Tänk på att bedrägerierna med köpare som tar tillbaks sina betalningar när de gått ut med klockan genom dörren är alltför vanliga och drabbar mindre teknikkunniga säljare. Du skall själv logga in på ditt eget konto och kunna se pengarna där, innan du lämnar ifrån dig klockan – inget annat!  Då är Swisch den enklaste och oftast enda lösningen. Låt dig inte manipuleras till att lämna ut klockan innan du sett pengarna på ditt konto! Dessa trådar på Klocksnack är intressanta läsvärd 1   läsvärd 2.

KUNSKAP  Kopior kan vara oerhört välgjorda med certifikat och allt. Om du inte kan avgöra äkthet på t ex begagnade Rolex, så börja med att ställa frågor om ditt köp på klockforumen, visa bilder etc.  Vid face2face affär – förvarna säljaren att du vill gå via AD för verifierad äkthet och skick/servicebehov. Kontakta AD och gör upp hur detta skall gå till – kostnad etc. Försök inte göra upp affären hos AD, det uppskattas inte. Om du köper på distans – läs om returrätt nedan. Vid distansköp är det villkoren i din returrätt som skall ge dig möjligheten att gå inom AD och att säljaren har de bästa referenser.

Fratello Watches vill öka din kunskap med denna artikel.

KOPIOR  Det förekommer, som sagt, mer eller mindre välgjorda kopior av de flesta värdefulla klockor, med boxar, tags, certifikat, helt komplett. De bästa kopiorna kostar mer, men är också otroligt välgjorda, som framgår av den Watchfinder video vi lagt upp mot slutet av denna köpguide. Den visar varför de flesta köpare skall ta hjälp av t ex AD för att kunna avgöra äkthet. I avsnittet Begagnad Rolex hittar du videos som jämför äkta/fake Submariners. Allt för att öka din kunskap som köpare.

URVERKET  Den beskrivning säljaren ger av det begagnade verket bör du vara mycket skeptisk till. Ord som servat, full service, genomgånget av vår urmakare etc betyder kanske något helt annat för dig än det gör för säljaren. Har hört flera som köpt många klockor on-line och de kalkylerar alltid med en servicekostnad när de får hem klockan. Finns det servicekvitto med detaljerad beskrivning av vad som gjorts blir det roligare och är det en AD som gjort jobbet så blir det riktigt intressant. Läs under  Mekaniska klockor  om COSC och Time Grapher för mer information.

SERVICEKOSTNADER och serviceintervall. När du bestämt vilken klocka du vill ha, så fråga på våra forum vad du skall räkna med för servicekostnader och hur ofta service krävs för din klocka. Viktigt att du har en klar uppfattning om detta innan du köper så att det inte blir en tråkig överraskning i ett senare skede..

STÖLDGODS  Så kallad ”god tro” finns i princip inte längre för stöldgods. Har du av misstag köpt stöldgods och den rättmätige ägaren dyker upp, så kommer du troligen att få lämna ifrån dig klockan. Då har du bara säljaren att vända dig till och polisen förstås om säljaren är en bedragare. Polisen har ett register över stulna klockor. AD lär också ha info, liksom klockforumen ibland.

Läs om ett intressant fall på Klocksnack.

Om du köpt klocka som säljaren kommit över genom bedrägeri och alla omständigheter typ pris och skick är normala – då  kan ditt köp av sådan klocka eventuellt ha skett i god tro. Men om du säljer den vidare efter att du fått reda på bedrägeriet. T ex genom att rättmätig ägare hör av sig och berättar – då skall du se upp så att du inte, genom försäljningen, kommer att betraktas som hälare. Läs mer på Klocksnack.

FRAKT & FÖRSÄKRING  Vi förutsätter förskottsbetalt.

Gör upp med säljaren om vem som har slutligt ansvar för den fullvärdeförsäkrade frakten. Jag anser att säljaren skall ta det ansvaret, men alla säljare tycker inte så.  En del menar att de bara förmedlar den tjänsten, men så enkelt är det inte. Normalt har säljaren/avsändaren reklamationsrätten då han beställt den försäkrade frakten och du som mottagare kan normalt inte kräva ersättning av transportföretagets försäkring eller separat försäkringsbolag som säljaren (ev) köpt fullvärdeförsäkringen av. Läs under ”kvittera” nedan förslag på hur noggrann du bör vara vid mottagandet och hur du reklamerar eventuella fel.  Säljaren skall normalt ersätta dig vid förlust/skada och sedan skall säljaren få (eller inte) sin ersättning från den försäkrade frakt han köpte.  En hel del risk att hantera/fördela/komma överens om, före köp från utlandet.

Alternativt att köpare och säljare kommer gemensamt överens om hur klockan skall skickas och att säljaren åtar sig att reklamera vid ev förlust, men att köparen förbinder sig acceptera fraktbolagets ersättningsbeslut/avslag. Detta skulle jag inte rekommendera för köp från utlandet, men kanske inom Sverige om valt transportsätt är Post Nord Värde och klockans värde är tydligt under 50.000:-..

Kan vara klokt att vara lite petig med villkoren i förväg.

Du har väl en säljare med mycket goda referenser? Det är möjligen nyckeln till sist. om det krånglar.

Om du försöker smyga undan moms genom att be säljaren sätta ett lägre värde (rekommenderas ej) på frakthandlingen fundera på hur det lägre felaktiga värdet kan påverka en ev fullvärdeförsäkring? Troligen sätter ett sådant agerande försäkringen ur spel och ingen ersättning kommer att utgå.

D Dornblüth & Sohn Bronze med blå tavla. WatchRu project. Foto: Jocke

POST NORD Inom Sverige bedömer jag dem som bästa alternativet. ”Värde” försäkrar klockor upp till SEK 50.000:- och ”Rek” upptill SEK 10.000:- och from 2019 ”Rek Extra” upptill SEK 25.000:-. Men se upp! Är klockan mer värd än maxbeloppet så har de en slags ”stupstock” som gör att du får 0:-, för du har brutit mot villkoren och skickat en för dyr klocka och då gäller inte försäkringen.

Problemet som kan uppkomma med PostNord, förutsatt att du inte skickat för dyrbar klocka enligt ovan, är deras krav på att kunna styrka marknadsvärdet vid en förlust. Hur du skall kunna göra det för t ex begagnade klockor är eventuellt inte helt självklart då de inte nödvändigtvis accepterar styrkt köpeskilling som marknadsvärde, utan kanske vill ha urmakares värdering som grund. Här är PostNord orimligt luddiga.

Läs denna tråd på Klocksnack.  Inga tvärsäkra svar, men problematiken med PostNords regelverk beskrivs.

Postens ”Värde” tejpas med en speciell ”Värde”tejp som gör det lättare för dig att upptäcka om det varit intrång i paketet. Röd/svart med ”Värde”text senast jag skickade.

Prislista för Värde och Rek hittar du i PDF vid Frimärkt överst i denna länk.

Jag är inte säker på att Rek Utrikes har samma villkor som Rek Inrikes. Tror inte Rek Utrikes försäkrar värdeföremål/klockor.

KVITTERA (REKLAMERA)  en försändelse bör du göra med omsorg. Ser paketet skadat ut eller du misstänker att det varit öppnat. Be att få ta några kort och att transportören tar paketet till utlämningsstället, så hämtar du där efter att ha talat med säljaren – eller så får det gå i retur om så överenskoms. Be transportören att få öppna det skadade paketet i deras närvaro. Alltid bra att ha ett vittne om paketet t ex är tomt eller klockan skadad eller annat som man inte behöver vara klockkunnig för att kunna identifiera. – ta bilder och skriv anmärkning/reservation vid din kvittens om detta är möjligt. Be att få göra en skriftlig reklamation.

Polisanmäl, för det kan krävas om din hemförsäkring eller annan av dina försäkringar mot förmodan skulle täcka en sådan förlust eller skada.

Om du inte kan öppna i fraktpersonals närvaro vid t ex leverans: Om paketet ser Ok ut vid leverans till dig filma ändå paketöppningen i EN tydlig sekvens, så har du i alla fall något att komma med om något är galet. 

Din reklamation mot fraktbolaget måste avsändaren ha för att kunna komma vidare mot den part som fullvärdeförsäkrat frakten.

SKICKA UTOMLANDS  Du kanske vill skicka tillbaks enligt returrätt eller garanti.

Är DHL en partner för försäkrad utrikes frakt? Kan det vara olika villkor beroende på varifrån man skickar? Kolla med svenska DHL om de erbjuder nedanstående tjänst och isf på vilka villkor. På DHL.se hemsida ser jag inget , för privatpersoner, som accepterar klockor.

Vi har ju diskuterat detta många gånger, men jag har aldrig sett att man försäkrar klockor tydligare i skrift, därför länkar jag till DHL.de.

Rekommenderar att ni läser hela, men här följer ett utdrag ur länken:
”In case of DHL Paket International, only, the following items are also permissible up to a value of €25.000:
 Jewelry (e.g. made from pearls, corals or amber), watches”.

Pris 12EURO per 1000EURO värde – påstods på Dornblüths Facebook-grupp. Kolla upp.

Jag skulle be svenska DHL maila exakt fraktsätt där klocka är försäkrad och till vilket maxvärde. Osäker på om svenska DHL erbjuder ”DHL Paket International”.

Läs mer om utrikes försäkrad frakt på Klocksnack.  Där diskuteras också Parcel Pro´s försäkring. Att försäkra utrikes frakt känns som något av en djungel.

RETURRÄTT  Vid distansköp  på vilka villkor får du lov att returnera klockan och t ex få pengarna tillbaka? Kan variera från inte alls till ett väldigt generöst ”nöjd kund”-åtagande. Jag menar att en returrätt som ger dig möjlighet att gå inom en AD och kolla klockan är ett minimum.

POLERING  De flesta samlare vill ha orörda eller minimalt polerade klockor. Att polera rätt är en konst som kräver stor kunskap och erfarenhet och rätt verktyg. Många polerar utan att ha rätt kunskap och dessa vill du undvika. Skarpa kanter och fasningar (bevels/chamfer) är viktigare än någon repa och smärre jack.  Polering rundar av kanter och fasningar och deformerar klockan och till slut betraktas klockan som överpolerad och  ointressant. Blankt och repfritt kan alltså vara helt fel. Låt forumens experter hjälpa dig att bedöma om din klocka är över/felpolerad. Om du skall polera, be om råd vart du skall vända dig.

Lägg upp bild på klockan och fråga om polering på Klocksnack.

TAVLAN är allt sägs det. Jag vill ha balans i skicket på tavla och boett. Men tavlan är viktig. Om det är en servicetavla så vill du veta det. Försöker skriva lite mer i Rolex delen.

VINTAGE  Köpa vintage märkesklocka kräver normalt mer kunskap än att köpa t ex en 5-10 år gammal klocka. Köpa vintage som ett samlarobjekt med hopp om värdetillväxt? Det är dyrare och svårt. Som nybörjare bör du definitivt ta hjälp med ett sådant projekt. Det är inte ens säkert att urmakaren hos AD har sett tillräckligt många vintageklockor för att vara en bra samtalspartner. Kanske kan auktionshusens experter vara väl så lämpliga även om de gör misstag ibland de också? Googla gärna ”How to buy vintage watches”. Och fråga på forumen om ditt objekt, där finns stor kunskap om de flesta stora märken. Per har startat en tråd på Klocksnack för hjälp vid vintageköp.

FULL SET är att föredra, men ju äldre klocka, desto svårare blir det ju. Certifikat och boxar som är korrekta original och ursprungliga är värdefullt. Hur värdefullt finns olika uppfattning om, det är ju klockan som är fokus. Certifikat förfalskas och boxar likaså. Originalboxar kan köpas separat, men då måste man veta att de är korrekta till klockan. Opolerat, eller minimalt och korrekt polerat, är mycket mer värt än certifikat och boxar. Men underbara undantag finns.

MOMS & TULL  Inom EU:  Ditt köp belastas inte med svensk moms, tull eller transportörens administrativa avgift.

Utanför EU:  Ditt köp belastas med svensk moms 25% på inköpspriset, gäller även begagnade klockor,  + frakt, samt tull med max 10:- per klocka. Fraktbolagets administrativa avgift kan ligga på ca 100-250:-.

Se upp med länder/del av länder som har undantagsregler, t ex Kanarieöarna, Åland, Monaco, Heathrow och kanske Norge? Läs mer på Tullverket och på Klocksnack.

Om du försöker smyga undan moms genom att säljaren sätter ett lägre värde på frakthandlingen fundera på vad det lägre värdet eventuellt innebär för försäkringen. Troligen upphör t ex en fullvärdeförsäkring att gälla.

ÄKTA eller FAKE  I denna video från Watchfinder ser du hur välgjorda de bästa kopiorna är idag. 

https://youtu.be/upAJE_XhT2Y

 

Denna Omega Seamaster-kopian menar Watchfinder är bland det bästa de sett. 

TREPARTSBLUFF  Three / Third party scam.

YOU ASKED US  Klockinfo ger inga synpunkter på vilken klocka du skall välja, men Fratellowatches artikelserie You Asked Us kan vara intressant läsning inför ett klockval.

Begagnad Rolex  Mekaniska klockor  Blogg Klockforum  Inspiration  Home

Share this...
Share on Facebook
Facebook