Mekaniska klockor

Mekaniska klockor
D Dornblüth & Sohn Foto: Jocke

Hej, 24e januari 2022 stänger jag ner klockinfo.se. Allting har sin tid. Hoppas du haft lite nytta av informationen och tack för att du tittade in.  Mvh Riv

10 sept 2021   Mekaniska klockor är små fascinerande tekniska underverk som vi kan njuta av varje dag på vår handled. Att de dessutom hjälper oss hålla reda på tiden är ju en praktisk bonus. Att lära mer om klockans funktioner och förstå klocktermer är alltid värdefullt oavsett vilken mekanisk klocka du skall köpa.

Omega Speedmaster Professional Foto: Jocke

ROTOR  En mekanisk klocka där handledens rörelse fortplantar sig till klockans  rotor som spänner/drar upp huvudfjädern/main spring, kallar vi för en automatisk klocka. Den kan också dras upp för hand, medans en mekanisk klocka utan rotor, som Dornblüth och Speedmastern ovan, alltid måste dras upp för hand.

Rotorn monteras på ett Jaeger LeCoultre verk.

MEKANISK  Hur fungerar en mekanisk klocka. How a mechanical watch works – Hamilton. Här ser vi varför en mekanisk klocka är ett mekaniskt underverk. Videons ålder betyder inget, det är samma principer än i dag och jag har inte hittat någon mer pedagogisk än denna – eller, den här från Watchfinder är faktiskt minst lika bra.

FRAMTIDENS MEKANISKA KLOCKA Vi är vana vid urverk byggda i olika metaller som kräver bl a oljor för att hantera friktion. Framtidens mekaniska klocka kanske är byggt i composite- och andra nya material som inte kräver olja och då kan vi få garantitider på upp till 50 år utan service? Läs i dessa länkar:  New York Times    Panerai   JLC och andra håller också på med experiment i dessa nya material. Dyrt som snus idag, men i morgon?

MEKANISKA UR vs QUARTZ vs SPRING DRIVE

Mycket välgjord video som visar hur dessa tre typer av verk fungerar.

RUCKA SJÄLV Mekaniska urs gångavvikelse kan t   ill viss  del påverkas av hur uret placeras under vila, t ex på natten. På sidan med krona upp    eller ned. Glaset nedåt eller baksidan nedåt? Kan göra någon/några sekunder åt bägge håll och därmed kanske vara skillnaden huruvida din klocka går inom COSC eller inte. Hur mycket vilopositionen påverkar är olika för olika urverk. Pröva dig fram.

COSC är en schweizisk erkänd internationell standard för att mäta gångavvikelse. Förenklat kan vi säga att går en klocka -4/+6 sek per dag över tid, så går den inom COSC och uppfyller den övriga strikta testkrav så får den kallas Chronometer.

Men klockorna utvecklas kvalitetsmässigt och nya standarder har etablerats från bl a Omega och Rolex. Jag tror även att Seiko har en egen standard, men den berörs inte i denna artikel.

Att säljaren säger att en klocka går inom COSC säger inte tillräckligt om eventuellt servicebehov och är ingen garanti för att klockan mår bra. Amplitude och beat error ger bättre vägledning till hur klockan mår. Fråga gärna säljaren när amplituden mättes senast och av vem och om det finns kopia på resultatet.

Glashütte Senator Tourbillon Foto; Monochrome

TIME GRAPHERn mäter amplitude och beat error och ger en indikation på eventuellt servicebehov. Fråga din urmakare, eller på våra klockforum, vad som är bra värden för den klocka/urverk du funderar på. Timegraphern förklaras i denna video.

AFTERMARKET Ett finare ord för att något inte är original, men försöker se ut som originalet om än utan loggor eller märkesbeteckningar. Finns oäkta logga etc, så är det en fake.

Man kan se märkesklocka som säljs med tydlig info om t ex aftermarket länk. Aftermarket delar skall alltid vara tydligt deklarerat av säljaren. Klockan kan vara Ok ändå, men säljaren har nöjt sig med en icke original länk. Jag skulle tveka att handla då för det känns som att säljaren inte tar sitt klockägande på allvar.

Aftermarket delar i verk, boett, tavla, glas eller visare gör normalt klockan ointressant för en nybörjare om man inte varit inom AD för bedömning och råd/kostnadsförslag.

Detta är mina tolkningar av Aftermarket och Franken, andra ger dessa begrepp en annan betydelse. T ex att det i klockbranschen är vedertaget att med aftermarket menar man kopia/fake. Så ställ frågorna så att du vet vad din säljare menar.

FRANKEN När en klocka beskrivs så av de du rådfrågar – se upp! Det kan vara en remontering av olika originaldelar, kanske från flera olika klockor, varav en del kanske inte ens var avsedda för den modellen från start. Att säljaren skulle vara så ärlig att han nämner detta är nog inte troligt. Skulle den innehålla en enda icke original märkesdel (t ex aftermarket), så skulle jag betrakta den som fake, om än med ett annat värde naturligtvis än en rakt igenom fake-klocka. En felaktig del går ju normalt att byta, även om det kostar. Eventuellt har han köpt den i det skicket och vet inte själv riktigt vad han säljer. Nybörjaren rekommenderas inte att köpa en franken utan hjälp från AD/kunnig urmakare.

Fratello Watches skriver om franken-klockor i denna artikel.

Nord Zeitmaschine Foto: Jocke

IN-HOUSE  In-house beskriver att klockans urverk är designat/konstruerat och tillverkat inom märkets egna väggar och därmed rimligen av hög kvalité. Normalt mer exklusivt och dyrare att köpa och kanske med högre servicekostnad. Men, alla In-House verk är inte så tillförlitliga som många tycker man kan begära.

Exklusivt och dyrt In-house gäller dock inte för alla märken, men, allt skall tas med en nypa salt. Många kallar sina verk in-house trots att det är baserat på inköpta och ibland masstillverkade verk (t ex ETA eller Lemania) som man gjort mer eller mindre genomgripande förändringar på.  Gränsen för när detta blir In-House finns det flera åsikter om.

Generellt finns det de som menar att motsvarande 60% av kostnaden för att bygga urverket skall ha skett inom husets väggar enligt samma princip som gäller för att få kallas ”Swiss Made”.  Du kan fördjupa dig i denna mycket intressanta artikel om In-House hos Chrono 24.  75% diskuteras i denna artikel på Time&Tide.

En del gör inga eller minimala förändringar på verk de köpt av t ex ETA eller Lemania och ger sedan verken egna beteckningar vilket kan få den oinvigde att tro att det är ett in-house verk. Andra beskriver öppet vilket verk man byggt utifrån. Kraftigt modifierat menar vissa kan betraktas som In-House, andra är striktare.

En djungel? Nja, inte värre än att den går att navigera med hjälp av Google både för allmängiltig information och specifikt för den klocka du söker. Det är ju inte säkert att In-house är så eftersträvansvärt för just ditt klockval.

Notera att bl a Seiko gör In-house verk enligt definitionen i inledningen. Exklusiva för Grand Seiko. Kanske inte lika så för vanliga Seiko, men In-house och kanske gott och väl över 60%-regeln?

Patek Phillipe Ref 5370

Denna video beskriver det mesta om utvecklingen av In-house verk. 8  minuter späckat med intressant kunskap.

BEZEL  Lär dig allt om olika bezels/vridringars funktioner, hos Monochrome, så att du kan använda din vridring optimalt.

WINDER  Den drar upp din automatiska klocka när du inte använder den. Värdefullt om du alternerar hyfsat ofta mellan olika klockor. Jag rekommenderar att du kollar på ebay.de ”uhrenbeweger” eller winder. Köp en med flera inställningsalternativ.  Orbita.com har ett register över urverk och hur de skall dras upp. Kolla där så att du ställer in din winder rätt. Ett smycke i bokhyllan dessutom. Använda winder eller inte? Vilket är bäst för klockan? Läs vad Fratellowatches urmakare tycker.

BYTA ARMBAND  You Tube ”How to change a watch band”. Börja öva på en billigare klocka. Köp kvalitetsverktyg typ Bergeon.

URMAKARENS ORDLISTA  engelska och på svenska.

Köpguide begagnade klockor  Begagnad Rolex Blogg Klockforum  Inspiration   Home

Urmakarkonst taget till nästa nivå.

Share this...
Share on Facebook
Facebook